Digital och fysisk cancerrehab

Aktuellt | 2024-11-27

Digital och fysisk cancerrehab

Digital cancerrehabilitering kan skapa en mer jämlik och tillgänglig eftervård. Samtidigt har patienter ett stort behov av fysiska möten och av att träffa andra i samma situation.

Digital cancerrehabilitering har lagts fram som ett tillvägagångssätt för att skapa en mer jämlik och tillgänglig behandling av cancerpatienter. Dessutom underlättar det för patienter att få en multidisciplinär behandling för sina unika behov. Samtidigt har patienter fortfarande behov av fysiska möten och av att träffa andra i samma situation.

Vi har pratat med Isak Eliasson, legitimerad psykolog på Centrum för cancerrehabilitering, Sabbatsbergs sjukhus, och Patrik Göransson, legitimerad psykolog och projektledare för Digi-CaRe, för att belysa samspelet mellan digital och fysisk vård.

Ökad tillgänglighet och jämlikhet med digital rehabilitering 

Att kunna använda sig av teknik i vården kan spela en avgörande roll för patienter att faktiskt ha möjlighet att nyttja vården. Patienter som genomgått cancer kan ha bestående fysiska men i form av fatigue (en extrem trötthet som inte går att vila bort), smärta och nervskador, och ofta problem som inkluderar rörlighetsnedsättningar. Att ha ett alternativ till cancerrehabilitering som innebär att man kan erbjuda patienter vård hemifrån genom digitala lösningar ökar jämlikheten, tillgängligheten och möjligheterna till en interdisciplinär cancerrehabilitering, enligt Patrik Göransson.

− Patienten får möjlighet att ta del av hela den avancerade rehabiliteringsprocessen oavsett vart hen bor eller hur hen mår, skräddarsytt efter sina unika behov, berättar han.

Även Isak Eliasson lyfter den ökade tillgängligheten och hur digital rehabilitering klart underlättar för patienter som har svårt att transportera sig, till följd av långa sträckor, fysiska eller psykiska besvär eller sjukdom som smittar.

Behövs en mer integrerad process 

Både Isak Eliasson och Patrik Göransson belyser utmaningarna som idag finns kopplat till hur vården är uppbyggd i Sverige.

− Det finns begränsad samverkan regioner emellan, vilket gör att patienter kan uppleva en frustration kring att ens patienthistorik inte hänger med vid hoppande mellan vårdkliniker. Det kommer bli alltmer tydligt med en alltmer digitaliserad vård när en patient får fler vårdkontakter från olika delar av landet, säger Isak Eliasson.

Även Patrik Göransson lyfter att digital vård ställer högre krav på samverkan, men påpekar också att det kan skapa nya möjligheter för ökad integration:

− Idag har grundläggande, särskild och avancerad vård varit väldigt splittrade, men de digitala verktygen har möjliggjort mer samverkan. Vi kan få ihop olika instanser i samma möte på ett sätt som aldrig hade gått fysiskt.

Utmaning med digital förståelse 

Båda säger att responsen från patienter har varit mestadels positiv. Däremot varierar patientens upplevelse av digital rehabilitering beroende på hens inställning till, och kunskap kring, digitala verktyg. Patrik Göransson tillägger:

− Även våra verksamheter, i många regioner, saknar en övergripande förståelse för hur digi-kliniskt arbete fungerar. Vi köper något som är tekniskt bra, men när det faktiskt ska omsättas och användas i vårdverksamheten så är det svårt att få det att lira med patientens behov.

Det fysiska mötet ger något extra 

Isak Eliasson berättar att mycket av den rehabilitering de erbjuder på Centrum för cancerrehabilitering går att genomföra digitalt, men inte all. Vård som kräver hjälp av fysiologer kan vara mer utmanande då det ofta kräver att vårdpersonal ska känna på patienten, såsom yoga, styrketräning och undersökningar. Det finns dessutom en stor grupp patienter som föredrar att träffa psykolog på plats för psykologisk rehabilitering. Digi-CaRe erbjuder enbart digital rehabilitering, och Göransson konstaterar att det behövs ett samspel:

− Om du behöver träffa någon fysiskt gör du inte det hos oss, så redan från remiss etablerar vi samverkan med en rad olika vårdinstanser – vi kallar det smörgåsbordsmodellen.

Isak Eliasson belyser att sociala interaktioner blir starkare i det fysiska mötet.

− Det är lättare för patienter att lära känna varandra när de är på plats, för exempelvis gruppträningar. Det skapas därmed möjlighet för en gemenskap som lättare byggs upp vid gemensam aktivitet än i ett gruppsamtal på den digitala plattformen, förklarar han.

Fördelar och nackdelar

Det finns fördelar och nackdelar både med den fysiska och med den digitala vården. Det finns ett individuellt behov från patienter vilket kräver att det finns en valbarhet, och det är tydligt att den digitala vården kompletterar den fysiska. Det är också tydligt att det är positivt att både den digitala och den fysiska vården finns tillgängliga som alternativ för patienten, och att det är just patienten själv som gör valet.

CancerRehabFondens Pia Watkinson delar uppfattningen om att digital vård som ett komplement kan tillgodose fler behov:

− Vi ser ett behov hos en del målgrupper av att kunna delta i cancerrehabilitering digitalt. Efterfrågan kommer främst från cancerdrabbade som har fysiska komplikationer som gör det svårt för dem att resa. En del sökande nämner även psykiska hinder, till exempel att de är obekväma med att umgås i större grupper och därför föredrar digitala möten. Behovet finns också hos ensamstående föräldrar som inte kan hitta barnvakt och som behöver ett flexibelt alternativ till rehab.

Centrum för cancerrehabilitering i Stockholm

Centrum för cancerrehabilitering på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm tar emot vuxna över 18 år som har behov av specialiserad rehabilitering efter cancersjukdom och behandling. Det behövs remiss från sjuksköterska, läkare eller husläkare för att komma till mottagningen, där det bedrivs både fysisk och digital cancerrehabilitering.

Digi-CaRe Cancerrehabilitering Skåne Online

Cancerrehabilitering via Digi-CaRe bedrivs i region Skånes regi och erbjuder avancerad interdisciplinär cancerrehabilitering där hela rehabiliteringsprocessen är via digitala kanaler och verktyg. Digi-CaRe tar emot patienter från hela Sverige. Du kan söka vård hos Cancerrehabilitering Skåne Online genom att be din läkare, kontaktsjuksköterska eller kurator skicka en remiss. Du kan även skicka en egen vårdbegäran via e-tjänsterna på 1177.