En vanlig biverkning är fatigue
Aktuellt | 2024-08-28
Hanna Rafstedt är regional samordnare för kontaktsjuksköterskor på RCC Stockholm Gotland. Här berättar Hanna om sitt arbete och sin erfarenhet av stöd till cancerdrabbade.
Hanna Rafstedt jobbar sedan två år tillbaka på RCC Stockholm Gotland, som regional samordnare för kontaktsjuksköterskor och Min vårdplan. Innan dess arbetade hon dryga fjorton år som kontaktsjuksköterska inom bröstcancervården. Hon träffade främst patienter i samband med diagnos och de första månaderna därefter.
Vad gör en kontaktsjuksköterska?
Det finns en nationell uppdragsbeskrivning framtagen av RCC för hur kontaktsjuksköterskan ska jobba. Som kontaktsjusköterska står du för kontinuiteten och är den fasta punkten för patienten genom vårdkedjan. Det innebär att patienten kan kontakta dig med alla typer av frågor. Du arbetar både självständigt och tillsammans med övriga teamet i vården kring patienten. En stor del består av att planera och samordna vården så att allt flyter på och patienten vet vad som händer nu och framöver.
Kontaktsjuksköterskan ska regelbundet bedöma patientens behov, däribland rehabiliteringsbehov, och utifrån de behov som identifieras sätta in och följa upp insatser. Kontaktsjuksköterskan kan hantera mycket själv, tex ge stöd vid normala krisreaktioner och ge råd om vad patienten kan göra själv i form av symtomhantering, men ser också till att andra vårdprofessioner kopplas in när det behövs. Du upprättar också Min vårdplan tillsammans med patienten.
Finns det tillräckligt många kontaktsjuksköterskor i regionerna?
Det är svårt att svara på, det finns inga siffror på det. Men för ett par år sedan gjordes en nationell kartläggning som visade att rollen inte är jämlikt implementerad mellan regioner och diagnosgrupper. Det finns kontaktsjuksköterskor som inte har tillräckligt med tid att utföra uppdraget enligt uppdragsbeskrivningen.
Hur påverkas kropp och själ efter en avslutad cancerbehandling?
Det skiljer såklart från person till person men det är inte ovanligt att sjukdomen fortsätter att påverka hur du mår och fungerar även efter behandlingen. Många kan känna rädsla och oro för återfall i stället för lättnad trots att behandlingen har gått bra. En vanlig biverkning är fatigue och man kanske inte orkar lika mycket som förut. Kanske har kroppen förändrats och det kan ta tid att lära känna och bli bekväm med sin kropp igen. För en del kan det vara betydelsefullt att få träffa andra som befinner sig i liknande situation.
Ser du skillnader i behov av rehabilitering för olika former av cancerdiagnoser?
Behoven ser olika ut beroende på i vilken del av kroppen man haft sin cancer och om man fått någon funktionsnedsättning. Många behov är likartade oavsett cancerform såsom det psykiska måendet, fatigue och annat. Eftersom vi är olika som personer så ser behoven olika ut även vid samma typ av cancer. Det är därför viktigt att som kontaktsjuksköterska arbeta personcentrerat och göra kontinuerliga behovsbedömningar där patienten får möjlighet att skatta sina behov. Vården bör sedan vara personcentrerad där patienten får den hjälp hen behöver utifrån sina behov. Det är också viktigt att vården följer upp att insatserna var rätt och fungerar för patienten.
Vilken typ av stöd behövs för de personer som drabbats av kronisk cancer?
Att leva med kronisk cancer innebär såklart en mental påfrestning och många utmaningar. Det kan röra sig om allt ifrån hjälp med smärtlindring, anpassning av hemmet eller någon att prata med om sina tankar. Många kan leva länge med sin cancer och då blir det viktigt att stödja möjligheten att försätta vara aktiv i vardagen och arbetslivet. Lite samma som föregående fråga. Behoven kan se väldigt olika ut – därför behövs behovsbedömningar även här.
Vad är de största utmaningarna som kontaktsjuksköterska i cancervården?
Kontaktsjuksköterskan har ett komplext uppdrag som kräver fördjupad kompetents om vårdprocessen och cancersjukdomen, behandling och biverkningar. Allt fler lever längre med sin cancerdiagnos vilket innebär att man har hand om patienterna även under uppföljning och rehabilitering. Det innebär att man som kontaktsjuksköterska kan ha väldigt många patienter samtidigt. För att kunna utföra sitt uppdrag på ett bra sätt krävs att man har tillräckligt med tid avsatt för uppdraget, möjlighet till kompetensutveckling och att det finns ändamålsenliga lokaler där man kan träffa patienterna. Att leva upp till detta är nog det som är utmaningen för framtiden.
Då mycket har hänt i cancervården kommer nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor under hösten och våren att utvärdera uppdragsbeskrivningen för kontaktsjuksköterskor. En utvärdering kan identifiera delar som behöver förtydligas eller nya delar i uppdraget som behövs för att kunna möta behoven hos patienter och närstående inom cancervården. Flera aktörer, så som patient- och närståendeföreträdare, kontaktsjuksköterskor, chefer, professionsföreningar, företrädare från RCC och forskare inom området kommer att bjudas in för att delta i utvärderingen.