Palliativ vård vid obotlig cancer

Aktuellt | 2024-10-08

Palliativ vård vid obotlig cancer

Många tror att palliativ vård är det som sker allra sist i livet. Men tidig palliativ vård ges till människor som lever med livshotande sjukdom, såsom obotlig cancer.

Ordet palliativ betyder mantel på latin. Den palliativa vården innebär en helhetssyn på människan, där både fysiska, psykiska, sociala och existentiella faktorer beaktas.

Linda Björkhem-Bergman är professor och överläkare och är specialiserad på palliativ vård för bland annat patienter som lever med obotlig cancer.

Att få veta att man behöver palliativ vård kan vara skrämmande. Många tror att det är det som sker allra sist i livet. Men tidig palliativ vård ges till människor som lever med livshotande sjukdom, såsom obotlig cancer, förklarar Linda Björkhem-Bergman.

− Det handlar om livskvalitet, att man ska ha det så bra som möjligt så länge man lever, berättar hon.

Patientcentrerad vård med fokus även på anhöriga

Det palliativa förhållningssättet innebär en bekräftelse av döden och det tillför något mer till arbetet.

− Tiden blir utmätt på ett påtagligt sätt när du lever med en livshotande sjukdom, men jag upplever att livet också blir mycket rikare. Varje dag blir viktig. Vi ser relationer som varit trasiga repareras och familjer komma nära varandra på ett speciellt sätt. Det är fantastiskt att få jobba med det här, säger Linda Björkhem-Bergman.

I de palliativa teamen arbetar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter nära varandra och patienten. Arbetet sker patientcentrerat utifrån varje persons behov och önskemål. Insatserna är olika för varje person.

− Det kan handla om onkologisk livsförlängande behandling, hjälpmedel som hjälper patienten att behålla en autonomi i vardagen eller medicinsk behandling för att bli av med smärta till exempel.

Teamen har även fokus på anhöriga och deras behov.

− Anhöriga kan annars lätt glömmas bort i vården, men de är också drabbade. Det är viktigt att fånga upp hur deras roll ser ut och hur de mår.

Ökat intresse och ökade behov

Linda Björkhem-Bergman konstaterar att det finns flera beröringspunkter mellan cancerrehabilitering och palliativ vård och att mer resurser behövs för båda.

− Idag har vi behandlingar som gör att vi kan leva längre och det är bra. Men de har också biverkningar som måste tas om hand. En del som vi inte känner till ännu och som kan komma långt senare. Vi ställs inför nya utmaningar. Det behövs också mer kunskap inom vården om patienters behov och vilket stöd som finns att få.

− Samtidigt ser jag ett ökat intresse för de här frågorna. Beslutsfattare lyfter fram patientgruppen mer och RCC har satsat mycket pengar på projekt inom palliativ vård de senaste åren. Det händer mycket positivt, avslutar Linda Björkhem-Bergman.

CancerRehabFonden erbjuder rehabprogram med tema kronisk cancer för dig som lever med obotlig cancer. Läs mer om hur du ansöker till våra rehabprogram här