Rätten till cancerrehabilitering

Aktuellt | 2024-10-03

Rätten till cancerrehabilitering

Alla har rätt att erbjudas cancerrehabilitering, men många cancerpatienter upplever att rehabiliteringen faller mellan stolarna och att det ser olika ut beroende på vilken region man är skriven i. 

Lagen säger att alla patienter har rätt till ett antal grundläggande punkter för rehabilitering och att det finns ett förslag för vårdplan, men det är upp till varje region vad de i realiteten väljer att implementera i sin vårdverksamhet. 

Här nedan har vi sammanfattat hur man kan få information om cancerrehabilitering.

Behandlande läkare

Din läkare är skyldig att hålla dig informerad om vårdinsatser och resultat. Där ingår även att berätta för dig om biverkningar och ge råd om hur du på bästa sätt ska hantera dem. Läkaren bör berätta för dig vilka möjligheter till rehabilitering som finns, samt skriva remiss till den rehabiliteringsinstans som är aktuell.

Sjuksköterskor

Sjuksköterskor som du träffat under behandlingen besitter stor erfarenhet och har möjlighet att berätta om vilka problem som kan uppstå och hur du kan hantera dem.

Kontaktsjuksköterska

Om systemet fungerar har du redan i samband med din cancerdiagnos fått en kontaktsjuksköterska, eller ”fast vårdkontakt”. Enligt reglerna ska kontaktsjuksköterskan, om ingen annan gjort det, informera dig om din rätt till rehabilitering och vilka insatser som finns att tillgå just i din situation. Kontaktsjuksköterskan kan också se till att du får en remiss till rehabilitering.

Mottagning för cancerrehabilitering

Vissa sjukhus och regioner har byggt upp en samlad rehabiliteringsavdelning, ibland också en med särskild inriktning på cancersjukdomar. I de fallen kan det vara klokt att ta kontakt med mottagningen på den kliniken och höra efter vilken hjälp du kan få där.

Patientföreningar

Inom flera diagnosområden finns patientföreningar, i bästa fall också med en lokalgrupp på din ort. De kan i många fall bli ett ovärderligt stöd. Att få prata med människor som är eller har varit i samma situation ger ofta mycket. De kan ofta också berätta om rehabinsatser som fungerat bra och i vissa fall erbjuda kurser och föreläsningar.

CancerRehabFonden

Vi är en ideell organisation där cancerdrabbade kan ansöka om att delta i rehabveckor som har fokus på fysisk och psykisk återhämtning efter cancer. Våra rehabprogram är kostnadsfria för deltagarna, tack vare de gåvor vi får in.

Här kan du läsa mer om vår cancerrehabilitering

Vad regionerna har skyldighet att erbjuda enligt lag

  • Fast vårdkontakt, lagstadgat i patientlagen (2014:821 6 kap. 2 §)
  • Individuell vårdplan, lagstadgat i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30 16 kap. 4 §)
  • Individuell bedömning om hälsotillstånd snarast, lagstadgat i patientlagen (2014:821 2 kap. 2 §)
  • Behandling ska genomföras i samråd med patienten, lagstadgat i patientlagen (2014:821 5 kap. 1 §)
  • Närstående ska få möjlighet att medverka vid utformning och genomförande av vården, lagstadgat i patientlagen (2014:821 5 kap. 3 §)
  • Behandling ska samordnas på ett ändamålsenligt sätt, lagstadgat i patientlagen (2014:821 6 kap. 1 §)