Vad är kronisk cancer?
Aktuellt | 2024-10-15
Vi får ofta frågor om hur kronisk cancer definieras och vilken behandling som finns. Elisabeth Szekely, onkolog på Lydiagården, svarar här på några av de frågor vi fått.
Tack vare vårdens framsteg överlever allt fler cancer och det är även fler som lever med cancer som en kronisk sjukdom. Elisabeth Szekely är onkolog på Lydiagården och svarar här på några av de frågor vi ofta får om kronisk cancer.
Vad är kronisk cancer?
− Kronisk cancer är cancer som inte är botbar. Man kan leva en ganska lång tid med en kronisk cancer. Behandlingen som erbjuds syftar till att förlänga livet, förebygga och behandla eventuella symtom och bromsa sjukdomsförloppet, säger Elisabeth Szekely.
Är spridd cancer och kronisk cancer samma sak?
− Spridd cancer betyder att moderstumören har spridit sig till andra organ, det har bildats metastaser. Spridd cancer är oftast kronisk men kan i vissa situationer, trots spridningen, behandlas i botande syfte. Exempel på det är tjocktarmscancer med enstaka levermetastaser och/eller lungmetastaser.
Hur behandlar man kronisk cancer?
− Kronisk cancer behandlas med kirurgi, medicinsk behandling eller strålbehandling. Exempel på medicinsk behandling är cytostatika, antikroppar, immunterapi och antihormonell behandling.
− Beroende på modertumörens symtom väljs den mest effektiva och tolerabla behandlingen. Kirurgi och strålbehandling ger enbart lokal effekt, därför väljs de framför allt i symtomlindrande syfte. Medicinsk behandling ger en generell effekt mot alla spridda celler i kroppen och är därför det vanligaste valet vid spridd cancer, förklarar Elisabeth Szekely.
Rehabveckor med tema kronisk cancer
CancerRehabFonden erbjuder rehabprogram med tema kronisk cancer för dig som lever med obotlig cancer. Du är även välkommen att ansöka till någon av våra övriga rehabprogram. Vi har öppen ansökan en gång per termin.
Läs mer om hur du ansöker till CancerRehabFondens program här